Obwarzanki krakowskie – kulinarny symbol Krakowa

Sprawdź, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie.

Posiadają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast nabyć je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku?

Tradycji obwarzanków krakowskich

Historia wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je sto lat później, kiedy odnotowano, iż uwielbiała je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w czasie przed Wielkanocą, jednak później na stołach pojawiały się też w innych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Podobną ustawę uchwaliła 5 stuleci potem UE, wpisując je do spisu wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią oraz wielkość około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są w myśl takiej samej receptury. Ich nazwa oraz niepowtarzalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież serem – i piecze.

Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]