To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – danie …
Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który trwa od zeszłego wieku, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni towarów wykonanych z żywności …
Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana ponad cztery dekady temu temu i stopniowo pozyskała sobie tysiące miłośników. Ten praktyczny system pozwala na przygotowanie napoju wysokiej jakości w niezwykle prosty sposób – należy dolać wodę do pojemnika w odpowiednim urządzeniu, włożyć kapsułkę z kawą do dedykowanego zasobnika i już po kilkunastu sekundach można cieszyć się …
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu potraw i każdy Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie. Dlaczego warto spożywać kiszoną kapustę? Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że te określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów …
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są równie zdrowe, co smakowite. Ogórki kiszone – zakiś je samodzielnie lub kup gotowe Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich …
Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to pragnienie błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już …
Posiadają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast nabyć je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający …
Podmiotów produkujących kawę są tysiące, jednak Lavazza nieprzerwanie znajduje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, że początek marki Lavazza sięga końca XIX wieku w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20 dolarów nabył niewielki obiekt handlowy, w którym prażono ziarna kawy oraz przyrządzano ich autorskie kompozycje. Zdobyły one szybko serca rezydentów …
Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza …
Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie rodzinnej tradycji i szacunek dla …