Chcesz zamówić barszcz z butelki? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – danie uniwersalne
Zdaje się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym nieznacznie słodki aromat sprawia, że bardzo dobrze dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni zalewają nim pierogi z grzybami, mięsem czy też kapustą, pozostali preferują w nim ziemniaki, plastry kiełbasy oraz jajko. Barszcz czerwony to nie tylko danie obiadowe, ale również apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupkiego pasztecika z grzybami.
Należy zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się go anemikom. Tymczasem z uwagi na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę potrawę. Jedni wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, pozostali dodają do niego troszkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo ma więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyszykować samemu, jednak proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptownie najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]