Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Substancją konieczną do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g dziennie) są potrzebne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi cynk, potas czy wapń, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, potasu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]