Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Szukasz soku z kapusty? Odwiedź tę stronę

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Działają one też osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]