Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Jeśli chcesz zamówić żywność eko, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który trwa od zeszłego wieku, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni towarów wykonanych z żywności eko.

Eko żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich

Aby dany wyrób oferowany w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność eko oraz artykuły z niej wytworzone muszą posiadać konkretne certyfikaty nadawane przez desygnowane do tego instytuty. Podstawową jednak cechą spożywczych produktów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce i warzywa uprawiano z zachowaniem kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani środków ochrony roślin, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy powodują zasolenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych niepożądanych substancji dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Jak musi być oznakowana ekologiczna żywność?

Żywność ekologiczna podlega stałej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym również w czasie magazynowania oraz przewozu. Co istotne, jeżeli przetwór spełnia warunki, jego wytwórca prócz standardowych informacji m.in. o masie netto, kraju pochodzenia ingredientów, kaloryczności, warunkach składowania i terminie trwałości, musi też obligatoryjnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdy, które układają się w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów trzeba więc czytać dokładnie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o posiadanych certyfikatach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]