Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Kup żurek staropolski na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to pragnienie błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Jeżeli spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie widzi głównych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co dzieli te zupy, choć warto wyraźnie zaakcentować, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem indywidualnych smaków i zdolności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem i chlebem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany zazwyczaj z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Nie musisz robić samodzielnie bazy na żur i barszcz biały

Preparacja zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest skomplikowane, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeżeli chrapka np. na żur przyjdzie do was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym zrobimy wyśmienity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]