Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

Dowiedz się, gdzie zamówić ogórki kwaszone.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.

Ogórki kiszone – zakiś je samodzielnie lub kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki bądź drewniane beczki, w których ogórki zalewa się solanką i stawia się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dobach – takie ogórki to ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper i czosnek, jednakże walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także innymi dodatkami, m.in. pieprzem, liśćmi laurowymi albo cząstkami chrzanu. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może składować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż trzeba zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają kwaszone ogórki?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo wespół z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które pozytywnie oddziałują na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę C, E i D, witaminy z grupy B, jak również niemało składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, selen i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli uwielbiamy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko ją wypić lub użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kwaszenia mikroelementy przenikają częściowo do soku. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]