Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Szukasz kiszonej kapusty? Skieruj się na tę stronę.

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu potraw i każdy Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Dlaczego warto spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że te określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A wypada podkreślić, iż kiszona kapusta posiada wiele substancji istotnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B5, B9). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło m.in. magnezu, wapnia czy probiotyków. Równocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do potraw, jak i jako kluczowy ich element. Niegotowaną przeważnie je się ją jako surówkę z cebulką lub tartą marchewką, która pasuje do dań z ziemniaków i ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też artykuł, który świetnie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokietów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby ukochane polskie dania – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.

W zasadzie każdy szef kuchni ma własny sposób na kwaszoną kapustę, jednakże współcześnie z rzadka przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby składowania pożywienia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w małych oraz dużych opakowaniach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]